Glem alt om det belgiske sluseflag

Hvad er det belgiske sluseflag og er det et krav for at sejle på kanaler og floder i Belgien? Læs om vores erfaring og slip for bekymringer.

Da vi læste om andres ture gennem de europæiske sluser, var en af de ting der gik igen oplysningen om, at man i Belgien skulle have et særligt belgisk sluseflag for at få lov at komme gennem sluserne. Flaget er rødt med en hvid firkant placeret lidt til højre for og ovenfor midten. Flaget skulle signalere til slusemesteren, at man gerne vil gennem slusen. På samme måde som det ternede broflag,når man vil have en bro åbnet.

Hvad er det belgiske sluseflag? Hvor køber man et belgisk sluseflag? Er det nødvendigt ned et belgisk sluseflag? Får man en bøde, hvis ikke man har et belgisk sluseflag? Spørgsmål i den dur, er med til at gøre en usikker. Den gængse holdning blandt sejlere, der skriver om kanalsejlads er, at uden dette særlige flag vil de ganske enkelt ikke lukke en igennem sluserne i Belgien.

Da belgiske sluseflag ikke er blandt det udstyr der er ombord på Saga, har det givet os en del hovedbrud. For hvor skaffer man lige sådan et flag? I marinebutikkerne er vi ikke stødt på det. Vi kom frem til, at vi nok selv kunne male et som ville holde de 4-5 dage vi havde planlagt at skulle være i Belgien, men fik aldrig gjort det. I stedet besluttede vi at se om ikke den gik uden. Inden første sluse i Belgien var vi derfor noget på dupperne og holdt grundigt udkig. Ikke en eneste båd så vi med flaget. Vi så både af mange nationaliteter, belgiske såvel som fra andre lande, og ingen af dem havde det omtalte flag. Hverken lystbåde eller de store fragtskibe. Vi er derfor kommet frem til, at det må være en sejlivet skrøne, som ikke længere har noget på sig. Som det ses på billedet øverst fra en sluse i Belgien, er der ingen af bådende der har det bemeldte flag. Jeg har derfor ikke engang kunne tage et billedfe af et.

Der har givetvis engang været krav om det særlige belgiske sluseflag, men det er der i hvert fald ikke længere. På hele vores tur gennem Belgien – og det endte med at tage 10 dage – så vi ikke flaget en eneste gang. Hvis og såfremt det rent faktisk er et krav, er det i hvert fald noget, der bliver taget ganske let på.

Vores anbefaling er derfor, at du ikke skal bekymre dig om at anskaffe det belgiske sluseflag. Det er ikke nødvendigt og ingen spørger efter det.

Det helt store spørgsmål er i virkeligheden hvorfor alle andre så omtaler flaget som en nødvendighed. Jeg ved det ikke. Havde vi vist at flaget ikke blev brugt, havde det sparet os for en del unødige bekymringer angående flagets anskaffelse. Jeg håber at jeg med denne artikel kan være med til at andre i hvert fald ikke skal have de samme bekymringer som os.